zaterdag 23 juni 2012

Solargraphy Zeeuws Archief voorjaar 2012



Solagraphs gemaakt met pinholecamera's

Het Zeeuws Archief heeft ook het afgelopen half jaar weer deelgenomen aan het Zeeuwse solargraphy project van de Middelburgse volkssterrenwacht Philippus Lansbergen.

Jan Koeman van de sterrenwacht verwijderde op de langste dag van het jaar, 21 juni, de twee pinhole-camera's die op 21 december 2011 in de tuin achter het archiefcafé en het Van de Perrehuis waren geplaatst. Een camera aan de reling van het terras en eentje aan de reling van het bordes achter de tuinkamer.

Het resultaat

Jan Koeman scande de foto's en het resultaat was weer bijzonder. Met name de foto die met de gaatjescamera aan de reling van het bordes achter de tuinkamer was gemaakt gaf een heel goed resultaat!

Links de solargraph die gemaakt is met de pinholecamera aan de reling van het terras van het archiefcafé.

Rechts de solargraph die gemaakt is met de pinholecamera aan de reling van het bordes achter de tuinkamer van het Van de Perrehuis.

Belichtingstijd pinholecamera

De belichtingstijd van de solargraphs is een half jaar: van 21 december 2011 tot en met 21 juni 2012. De camera heeft een wijd bereik. Dat is goed te zien op de rechter foto die is gemaakt vanaf het bordes. De pinholecamera's zijn gemaakt van lege drinkblikjes waarin met een speld een minuscuul gaatje is geprikt: de lens. In het blikje is lichtgevoelig fotopapier gestopt. Dat vangt het zonlicht op, dat via de lens (het speldenprikgaatje) naar binnenkomt. Op die manier kun je de baan van de zon langs de hemel vastleggen.

Zonnige tijden

Op de solargraphs kun je zien dat het weer lang niet zo somber was als we ons nu misschien menen te herinneren. In het begin van het jaar scheen de zon volop! Dat is te zien aan de brede witte banen. Ook aan het eind van het halve jaar hebben we toch nog redelijk wat zon gehad. Maar daarvoor was het wat minder, te zien aan de donkere plekken.

Nieuwe pinholecamera's voor het Zeeuws Archief


Natuurlijk doet het Zeeuws Archief ook het komende half jaar weer mee aan het Zeeuwse solargraphy project! Met twee pinholecamera's: eentje op de gebruikelijke plaats aan de reling van het terras achter het archiefcafé, en een camera op een nieuwe plaats: ook aan de reling van het archiefcaféterras, maar dan helemaal aan de andere kant, zodat je een groot gedeelte van de glazen wand op de foto hebt, en nog net de abdijtoren Lange Jan kunt zien.

Spiegeling

We weten uit voorgaande solargraphs dat de ramen van het archiefcafé een bijzonder effect geven vanwege de spiegeling van de zon erin. Door de positie van de nieuwe gaatjescamera komt er veel meer van het archiefcafé op de voorgrond. We zijn heel benieuwd naar het resultaat! Dat wordt onthuld op vrijdag 21 december 2012. Dan is er weer een gratis scanavond bij de volkssterrenwacht. Iedereen die meedoet aan het Zeeuwse solargraphy project kan dan weer met zijn blikjescamera naar de sterrenwacht komen om zijn solargraph te laten scannen.

Blikjes

Uiteraard heeft de volkssterrenwacht drinkblikjes nodig om pinholecamera's van te maken. Het Zeeuws Archief spaart blikjes voor de sterrenwacht. Wil je ook mee sparen? Lever je schoongemaakte en droge drinkblikjes in bij de sterrenwacht aan de Herengracht 52 in Middelburg of bij het Zeeuws Archief. Wij zorgen ervoor dat ze bij de volkssterrenwacht terecht komen!

Solargraphs Zeeuws Archief op Pinterest

Op het Pinterestaccount van het Zeeuws Archief is een digitaal prikbord aangemaakt met daarop verschillende solargraphs van het Zeeuws Archief, die gemaakt zijn van juni 2010 tot en met juni 2012.
Zo kun je snel het resultaat bekijken!

Meer lezen over het Zeeuwse solargraphy project

http://zeeuwsarchief.blogspot.nl/2010/07/solargraphy-experiment-in-de-tuin-van.html
http://zeeuwsarchief.blogspot.nl/2010/10/solargraphy-tuin-zeeuws-archief-eerste.html
http://zeeuwsarchief.blogspot.nl/2010/12/solargraph-onthuld-in-tuin-zeeuws.html
http://zeeuwsarchief.blogspot.nl/2011/12/nieuwe-gaatjescameras-dankzij-zeeuws.html
http://www.lansbergen.net/site/solargraphy-project.html

Door: Anneke van Waarden-Koets, Educatie & Exposities

Geen opmerkingen:

Een reactie posten