zondag 8 juni 2014

#WW1archives 10 juni 2014 - Eerste Wereldoorlog in het Zeeuws Archief



De Eerste Wereldoorlog 1914-1918
In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog of de Great War uit. In 2014 is dat 200 jaar geleden. Dit jaar wordt dan ook op allerlei manieren aandacht besteed aan de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Het Zeeuws Archief doet dat ook, onder meer tijdens de Dag van het Zeeuws Archief op 1 november 2014. Het Zeeuws Archief neemt ook deel aan het wereldwijde Twitterevenement #WW1archives Day op 10 juni 2014.

Twitterevenement #WW1archives op 10 juni 2014
Elk jaar organiseren @FollowAnArchive en @AskArchivists op Internationale Archievendag (International Archives Day, 9 juni) een wereldwijd evenement op Twitter. Dit jaar valt Internationale Archievendag op Tweede Pinksterdag. Veel archiefdiensten, zowel in Europa als in andere werelddelen, zijn op Tweede Pinksterdag gesloten. Daarom is besloten het jaarlijkse Twitterevenement te houden op dinsdag 10 juni. Als hashtag is gekozen voor #WW1archives.

Archiefstukken over de Eerste Wereldoorlog
Alle archieven, bibliotheken, musea en andere erfgoedinstellingen die archieven en collecties beheren met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog, kunnen op 10 juni hun documenten en afbeeldingen delen via Twitter. Iedereen die de hashtag #WW1archives volgt, kan dan zien welke documenten en afbeeldingen instellingen hebben gekozen om te laten zien.

Ongetwijfeld zijn er ook nog heel veel documenten en afbeeldingen in privécollecties, bij mensen thuis. Uiteraard kunnen ook zij meedoen. Het is dan wel noodzakelijk om een Twitteraccount aan te maken. En als je aan het evenement wilt deelnemen, is het verstandig om de hashtag #WW1archives aan je twittertekst toe te voegen, zodat je tweet in die speciale stroom berichten wordt opgenomen.

Waarover twitteren wij
Ook landen die neutraal waren tijdens de Eerste Wereldoorlog, kregen vaak op de een of andere manier met de oorlog of de gevolgen ervan te maken. Denk in Nederland aan de mobilisatie en de Belgische vluchtelingen, hulpverlening aan andere landen of Nederlanders die elders meevochten.

Het Zeeuws Archief laat zien dat ook een kleine Zeeuwse plaats als Oostkapelle met de Eerste Wereldoorlog te maken kreeg. En we besteden aandacht aan de opvang van Belgische vluchtelingen in Middelburg. Je kunt het Zeeuws Archief op Twitter volgen via @zeeuwsarchief.

Onderwerpen
@FollowAnArchive en @AskArchivists hebben een paar voorbeelden gegeven waarover je kunt twitteren op 10 juni tijdens #WW1archives Dag:
Archiefstukken, krantenartikelen, afbeeldingen, prenten, kaarten, tekeningen, ansichtkaarten, etc. over:
- Militairen
- Mobilisatie
- Families en hun dierbaren
- Slagvelden
- Vluchtelingen
- Hulp / ondersteuning
- Regeringen
- Wapens
- Ziekten
- Oorlogsgraven- en herdenkingsplaatsen
- Geschiedenis voor, tijdens en na 1914-1918, als het maar gerelateerd is aan de Eerste Wereldoorlog.

#WW1archives informatie
Meer informatie over #WW1archives Dag op 10 juni 2014 is te vinden op de twee blogs Follow An Archive en Ask Archivists.

Afbeeldingen boven het artikel:
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Thiepval_Ridge
https://www.gov.uk/government/news/first-world-war-diaries-go-online-to-mark-centenary

AANVULLING

Digitale tentoonstelling
In aanvulling op de blogpost hierboven: Van alle documenten en afbeeldingen die op 10 juni door het @zeeuwsarchief zijn getwitterd, zijn twee pinterestborden gemaakt:
- Belgische vluchtelingen in Middelburg 1914 - 1918
- Plakkaten 1914-1918 Oostkapelle

Verslag evenement #WW1archives
Op de weblogs van Follow An Archive en Ask Archivists staat een verslag van het evenement, met statistieken en verwijzingen naar drie Storify's waarin de tweets zijn vastgelegd.


Door: Anneke van Waarden-Koets | Educatie & Exposities

Geen opmerkingen:

Een reactie posten