vrijdag 22 maart 2013

Witte handschoentjes?

Nitril handschoenen  en een ambrotypie uit het familiearchief Van Citters
Laatst was het wel of niet dragen van katoenen handschoenen bij het raadplegen van archiefstukken weer een item in de sociale media. Het blijft verwarrend dat je op de televisie bijvoorbeeld altijd weer die handschoenen in beeld ziet komen op het moment dat er erfgoed getoond wordt, terwijl ze bij veel archieven juist niet meer gebruikt worden.

In de studiezaal van het Zeeuws Archief worden ook niet meer witte katoenen handschoenen aan bezoekers uitgegeven. Want ook hier is het de ervaring dat ze meer schade toebrengen dan dat ze het stuk beschermen. De bezoeker kan het papier niet goed vasthouden en ze passen vaak bijzonder slecht. Het risico op onder meer scheuren en kreukels is dan erg groot. Het werkt een stuk veiliger met schone en droge handen.

Wel kan er bij het Zeeuws Archief gebruik worden gemaakt van blauwe Nitryl handschoenen (in 4 maten, dus ze passen altijd). Ze zijn ongepoederd (in tegenstelling tot de latex soorten), geven een goede grip, en laten geen vuil door. Deze zijn alleen bij het raadplegen van bepaalde fotografische materialen zoals glasnegatieven en ferrotypieën verplicht om te dragen.

Maar we vinden het aan de andere kant ook belangrijk om, als dat nodig is, de bezoeker tegen de stukken te kunnen beschermen. Mensen met een gevoelige huid kunnen soms uitslag of andersoortige huid-irritaties krijgen van het stof op het papier. Dus het mes snijdt aan twee kanten.

Voor wie nog meer visuele informatie over het juiste gebruik van archiefstukken wil, kan ik de instructiefilms van de British Library aanraden. Film nummer 3 laat goed zien waarom witte handschoenen beter niet meer gebruikt kunnen worden:  mms://audio.bl.uk/media/collectioncare/gloves420.wmv  Ook niet op de televisie.

Door: Sylvia Rietbergen, restaurator Zeeuws Archief

0 reacties:

Een reactie posten