zaterdag 14 mei 2011

#AskArchivists Day op Twitter 9 juni 2011Archivarissen op Twitter

Steeds meer archivarissen zijn actief op sociale media netwerken. Een van deze netwerken is Twitter. Op Twitter kunnen mensen via korte berichten van maximaal 140 karakters aan de wereld vertellen wat ze doen of wat ze denken en wat ze belangrijk vinden om te weten of om te delen.
Ook archivarissen hebben Twitter ontdekt. Veel archivarissen wisselen via Twitter nieuws uit over archieven en houden contact met hun collega's en hun volgers.

Twitter evenement #AskArchivists

Om meer aandacht voor archieven op Twitter te genereren wordt op 9 juni 2011 een wereldwijd evenement op Twitter georganiseerd: #AskArchivists Dag. De organisatie van deze speciale dag is in handen van Charlotte Jensen van het Nationaal Museum in Kopenhagen (Denemarken) en Anneke van Waarden-Koets van het Zeeuwse Archief in Middelburg. Het Twitterevenement is een internationaal gebeuren, dus elk archief in de wereld en alle archivarissen die dat leuk vinden kunnen deelnemen. De naam van de Twitteractie is: Ask Archivists. De hashtag (trefwoord met een # ervoor) voor de Twitteractie is: #AskArchivists.

Het idee voor #AskArchivists is geboren naar aanleiding van het Twitterevenement #askacurator, dat werd gehouden in september 2010. Ask a Curator Dag was een groot succes! De organisatoren van Ask Archivists hopen dat #AskArchivists Dag ook een succesvolle happening op Twitter zal worden!

#AskArchivists Dag op Twitter

Het belangrijkste doel van #AskArchivists Dag op Twitter is om meer aandacht op archieven en hun collecties te vestigen en mensen in de gelegenheid te stellen meer te weten te komen over archivarissen en hun beroep. Via Twitter informeren archivarissen hun volgers over evenementen, nieuwe collecties, publicaties en andere wetenswaardigheden. Ze onderhouden ook contact met hun collega's zaken die in hun vak spelen. Op 9 juni 2011 kunnen mensen op Twitter vragen stellen, tips geven en interessante tweets over archieven retweeten (doorsturen aan volgers).

Informatie over #AskArchivists Dag op Twitter

U kunt op de hoogte blijven van #AskArchivists Dag door deze sociale media te volgen: Twitter account @AskArchivists, het weblog Ask Archivists, de Twubspagina #AskArchivists en de Twapperkeeper #AskArchivists. U kunt ook gebruik maken van de QR-code om #AskArchivists Dag op Twitter onder de aandacht van anderen te brengen.

Zeeuws Archief op #AskArchivists Dag

Uiteraard is het Zeeuws Archief van de partij op #AskArchivists Dag! Lineke, Poulus en Anneke twitteren namens het Zeeuws Archief en zullen uw vragen die dag zo goed mogelijk beantwoorden. Uiteraard kunt u elke dag vragen stellen via de Twitteraccount van het Zeeuws Archief: @zeeuwsarchief1 en u krijgt dan ook zo snel mogelijk antwoord. Als u wilt laten zien dat u aan #AskArchivists Dag meedoet, sluit u uw tweet af met de hashtag #AskArchivists.

Meedoen op #AskArchivists Dag

Wilt u ook meedoen op 9 juni? Dat kan! Maak een Twitteraccount aan en volg @AskArchivists. U kunt via het weblog Ask Archivists zien welke archieven en archivarissen allemaal meedoen op #AskArchivists Dag. U kunt op 9 juni bijvoorbeeld vragen stellen over de collecties, over geschiedenis, over het werk van archivarissen, over de gebouwen waarin archieven zijn gehuisvest, over archiefcursussen, over stamboomonderzoek (genealogie), over oude prenten, kaarten en foto's, over de opleiding voor archivaris, over de website of het weblog van het archief, over de historie van de buurt of de regio waarin u woont, over werken in een archief, over rondleidingen, over het educatief aanbod, over oud schrift (paleografie), noem maar op. En dat allemaal in maximaal 140 tekens. En in evenzoveel tekens krijgt u antwoord. Hier kunt u inspiratie opdoen om vragen te bedenken.

Ask away on #AskArchivists Day!

We hopen u via Twitter te ontmoeten op #AskArchivists Dag en we zijn heel benieuwd naar uw vragen!

Door: Anneke van Waarden-Koets, Zeeuws Archief, Educatie & Exposities

0 reacties:

Een reactie posten