dinsdag 29 juni 2010

Tekeningen De Plaa overgedragen


Maandag 28 juni, tijdens de voetbalwedstrijd Nederland-Slowakije, vond de overdracht plaats van 2.192 tekeningen die Kees de Plaa uit Middelburg heeft gemaakt. De Plaa (Middelburg 1939) is een amateur-tekenaar die een passie heeft voor het vastleggen van gebouwen en straten in Zeeland.

In 2005 kwamen de conservatoren van de historisch-topografische atlas Zelandia Illustrata in contact met de Middelburger en zij waren onder de indruk van zijn werk. Zij namen contact op met het Zeeuws Archief, dat deze atlas van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen beheert. Het Zeeuws Archief wilde meewerken aan het opnemen van de collectie in de Zelandia Illustrata en startte direct met het scannen en beschrijven van het materiaal. De afgelopen jaren is de collectie geleidelijk toegevoegd aan de beeldbank Zeeland in Beeld en afzonderlijk raadpleegbaar als Zelandia Illustrata Collectie De Plaa.
Met de overdracht van de meer dan tweeduizend tekeningen, berust het werk van De Plaa nu ook in het depot van het Zeeuws Archief.

De stijl van De Plaa kenmerkt zich door een zekere eenvoud. De objecten zijn zonder 'ruis' als auto's en mensen getekend; vaak ook los van de omgeving, waardoor alle aandacht op het object wordt gericht. Het oudste tekeningen zijn zwart-wit-pentekeningen, vanaf 1991 ging De Plaa kleuren gebruiken. Hij gebruikte daarbij consequent dezelfde kleuren, waardoor het lijkt alsof de hele provincie Zeeland in een uniform kleurpalet is gevat.
Behalve pentekeningen in zwarte inkt en in kleur heeft De Plaa ook aquarellen en gewassen pentekeningen gemaakt. De oudste tekeningen dateren van 1975, de jongste is recentelijk nog gemaakt.

U kunt de tekeningen van De Plaa bekijken op onze website www.zeeuwsarchief.nl. Kies voor Zoeken > Afbeeldingen en zoek met de zoekcombinatie: ZI-PLAA* en bekijk Zeeland door de ogen van Kees de Plaa: kerken, molens, stads- en gemeentehuizen, monumentenpanden, boerderijen, straten en straatjes, havens, dorpsgezichten enzovoorts.

Door: Leo Hollestelle, beheerder Zeeland in Beeld

woensdag 16 juni 2010

'n Zee van tijd...


Het is al even stil op ons weblog. Niet omdat we niks doen, als u dat soms dacht. We zijn zelfs enorm druk bezig, en wel met het organiseren van het afscheid van onze directeur, Roelof Koops. Hiernaast ziet u de kamer van de directeur, leeg, in afwachting van een nieuwe bewoner.

Iemand die al 36 jaar bij één archiefdienst werkt, waarvan 30 jaar als directeur, verdient veel aandacht. En dat krijgt Roelof dan ook: op donderdag 17 juni 2010 is er een officiële afscheidsbijeenkomst met genodigden uit binnen- en buitenland. Op vrijdag 25 juni is er dan nog een informeel afscheidsfeestje met de naaste collega's.

Op beide dagen sluit het Zeeuws Archief eerder dan gebruikelijk de deuren voor het publiek: op 17 juni al om 12.30 uur en op 25 juni om 16.00 uur. Dit om alle collega's de kans te geven om de feestelijkheden bij te wonen. We hopen dat u daar begrip voor heeft.

Meer weten over Roelof en zijn loopbaan in Zeeland? Kijk op onze website!

En is er dan al een nieuwe directeur? vraagt u zich wellicht af. Nee, helaas, die procedure is nog in volle gang. Per 1 juli is Roelof echt weg, maar de nieuwe directeur (m/v) treedt pas op 1 oktober 2010 in dienst. Zodra we weten wie het gaat worden stellen we hem of haar graag aan u voor!

Door: Lineke van den Bout, webcoördinator

zondag 6 juni 2010

#followanarchive op Twitter

Archieven op Twitter
Steeds meer archieven zijn op sociale netwerken te vinden. Een van die netwerken is Twitter. Op Twitter kun je met korte berichten van maximaal 140 tekens vertellen wat je aan het doen bent of wat je op dat moment belangrijk vindt om (mee) te delen.
Ook archiefdiensten hebben Twitter ontdekt, vaak door deelname aan de cursus 23archiefdingen. Medewerkers van archiefdiensten twitteren namens hun archiefdienst en privé zijn er ook al heel wat archivarissen actief op Twitter!
Archieven elders in de wereld hebben Twitter eveneens ontdekt als een manier om in contact te komen met hun publiek.

Zeeuws Archief op Twitter
Ook het Zeeuws Archief probeert via Twitter zijn publiek te bereiken. De Twitteraccount @zeeuwsarchief1 telt momenteel 137 volgers. Daarnaast zijn er aparte Twitteraccounts voor onder meer de genealogische database Zeeuwen Gezocht (@ZeeuwenGezocht) en Educatie & Exposities (@ZeeuwsArchiefED). Verschillende medewerkers van het Zeeuws Archief zijn onder hun eigen naam actief op Twitter.

Twitteractie Follow an archive
Om meer aandacht te krijgen voor archieven op Twitter wordt een Twitteractie georganiseerd. De Twitteractie is een initiatief van Charlotte Jensen van het Nationaal Museum in Kopenhagen, Bente Jensen van het stadsarchief Aalborg en Poulus Bliek en Anneke van Waarden-Koets van het Zeeuws Archief. De Twitteractie is internationaal, zodat alle archieven in de wereld kunnen meedoen. De naam van de Twitteractie is: Follow an archive! De hashtag voor de actie is #followanarchive.

#followanarchive dag op 12 november 2010
Op vrijdag 12 november 2010 is het #followanarchive dag op Twitter. Op die dag kunnen alle archieven wereldwijd proberen meer volgers te krijgen. Het gaat er natuurlijk om dat er meer aandacht voor archieven en hun collecties komt en dat archieven en volgers direct met elkaar in contact kunnen komen. Via Twitter vertellen archieven over hun activiteiten, nieuws en wetenswaardigheden over de collecties. Je kunt zelf ook tips geven of vragen stellen aan een archief via Twitter.

Informatie over de Follow an archive actie
Om de #followanarchive dag goed voor te bereiden zijn er al verschillende acties ondernomen:
- er is een weblog Followanarchive met een twitterfontein waarin alle hashtags #followanarchive verschijnen, en een wereldkaart van twitterende archieven
- er is een website www.followanarchive.com (gelinked aan de weblog Followanarchive)
- er is een Twitteraccount followanarchive
- er is een Twubspagina followanarchive om de hashtags #followanarchive te volgen
- er is een Facebookpagina Followanarchive Follow An Archive
- followanarchive is verwerkt in de GetGlue toppics
- followanarchive is verwerkt in Foursquare
Lijsten van twitterende archieven per land zijn in de maak, zodat mensen die een archief willen volgen kunnen zien welke archiefdienst op Twitter is.
Ook wordt ook een promotiefilmpje gemaakt en een presentatie in Prezi voor de pre-conference 'Niet voor lurkers' op de KVAN-dagen op 14-15 juni 2010 te Rolduc.

Meedoen aan de #followanarchive dag
Doe mee op 12 november 2010 (12-11-10 in het Nederlands, en op z’n Engels 10-11-12)!
Ga op die dag een archief volgen of vertel op die dag bijvoorbeeld je volgers op Twitter welk archief je al volgt, wat jouw favoriete archief is, welk archief je heeft geïnspireerd, welke ontdekking je hebt gedaan in een archief.
Beveel archieven aan bij je volgers en gebruik de hashtag #followanarchive.

We hopen dat veel archieven enthousiast raken voor deze actie en er aan mee doen. En uiteraard hopen we dat 12 november 2010 een geweldige #followanarchive dag wordt!

Door: Anneke van Waarden-Koets, Educatie & Exposities