woensdag 26 september 2012

Dierendag in Zeeuws Archief #heritagebeasts

Zeeuws Archief : Aziatische en Afrikaanse dieren, 1770-1780. Cat.nr. HTAM-H-104.
 Wat?!
"Nee!", is onze eerste reactie als mensen vragen of er beesten in het archief zijn. Natuurlijk niet! Wij houden onze depots en archieven keurig schoon en netjes! Geen muizen, spinnen, vliegen, papiervisjes, vlooien, boekenwurmen... Die krijgen bij ons geen enkele kans om het depot in te kruipen.

De hele wereldfauna in onze archieven
Dat is wat we denken: geen beesten in onze depots. Maar... we hebben wel degelijk dieren in onze archieven en collecties! Denk eens aan de enorme zeemonsters op historische zeekaarten,de nauwgezette tekeningen van insecten in faunaboeken, de schattige plaatjes van jonge katjes in een album amicorum, de geiten voor de bokkenwagens op foto's en ansichtkaarten. In feite hebben we bijna alle dieren van de hele wereld in onze depots! 

Twitter evenement #heritagebeasts
Op Dierendag, 4 oktober, organiseren Follow An Archive and Ask Archivists het Twitter evenement #heritagebeasts. De organisatoren nodigen alle erfgoedinstellingen - archieven, musea, bibliotheken, archeologische instellingen, etc. - uit om mee te doen. Uiteraard doet het Zeeuws Archief ook mee! Via onze Twitteraccount @zeeuwsarchief laten wij op 4 oktober een selectie van dieren zien die wonen in onze archieven en archiefbibliotheek.

Wereld Dierendag op 4 oktober
Op 4 oktober is het Dierendag. Deze dag wordt wereldwijd gevierd. Dieren krijgen extra aandacht. Laten wij dan ook eens extra aandacht schenken aan de dieren in onze archieven! Wij maken voor u een safaritour door de depots om wilde dieren te spotten. We kuieren langs onze boekenplanken om te zoeken naar de prachtige, kleurrijke insecten die zich daar in de boeken verstoppen. En we maken een vlucht door onze depots om te zien welke schitterende vogels er te ontdekken zijn. En... heel spannend... we gaan heel stil op onze tenen door de collectie om een glimp op te vangen van de zeldzame eenhoorn. Een selectie van de dieren die we hebben gevonden laten we via Twitter zien op Wereld Dierendag!

Doe mee aan #herigagebeasts op 4 oktober!
Uiteraard is iedereen uitgenodigd om aan het Twitterevenement #heritagebeasts mee te doen! U kunt meekijken met ons via @zeeuwsarchief, maar u kunt ook zelf via de zoekfunctie op de website naar dieren in de collecties van het Zeeuws Archief zoeken.

Als u graag wilt meedoen heeft u een Twitteraccount nodig. Het is heel eenvoudig om een Twitteraccount aan te maken. Als u afbeeldingen of teksten over dieren heeft gevonden in de collectie van een archief, museum of bibliotheek, kunt u ze twitteren met de hashtag (hekje # met een trefwoord erachter) #heritagebeasts. Op die manier kan de hele wereld meegenieten van de dieren die u hebt gekozen! U kunt natuurlijk ook via de hashtag #heritagebeasts het Zeeuws Archief of andere archieven of musea, bibliotheken, etc. volgen om te kijken welke dieren zij hebben gevonden in hun collecties.

Laten we er een bijzondere Wereld Dierendag van maken op 4 oktober en via het Twitterevenement #heritagebeasts extra aandacht schenken aan de dieren in onze collecties.
En wij zijn benieuwd welke dieren uit onze collectie u gevonden en bijzonder vindt om te twitteren!


Door: Anneke van Waarden-Koets, educatie & exposities

zondag 9 september 2012

Open Monumentendag 2012 in Zeeuws Archief

Ingangspartij Van de Perrehuis aan het Hofplein in Middelburg

Groen van Toen

In het weekend van zaterdag en zondag 8 en 9 september werd voor de 26ste keer Open Monumentendag gehouden in Nederland. Het thema was Groen van Toen. In Zeeland waren veel monumentale panden geopend voor het publiek. Zo ook het Zeeuws Archief en in het bijzonder het Van de Perrehuis, waarin de kantoren van het archief zijn ondergebracht.

Verhalen vertellen

Zeven medewerkers en vrijwilligers van het Zeeuws Archief verzorgden rondleidingen door het achttiende-eeuwse Van de Perrehuis en voorzagen de bezoekers van informatie: Angelique, Anneke, Brecht, Elly, Hanneke, Peter en Toon. De rondleiders vertelden boeiende verhalen over de rijke historie van het monumentale pand en over de kleurrijke bewoners.

Het Van de Perrehuis

Voorgevel Van de Perrehuis - foto ZA Het Van de Perrehuis is gebouwd op de fundamenten van de Commanderij van de Duitse Orde, een geestelijke ridderorde. Na het beleg van Middelburg (1572-1574) kwam de commanderij in particuliere handen.
In het midden van de achttiende eeuw kwam het pand door vererving in handen van het Middelburgse patriciërsechtpaar Johan Adriaen van de Perre (1738-1790) en Jacoba van den Brande (1735-1794). Zij namen architect Jan Peter van Baurscheit de jonge (1699-1768) in de arm om er een stadspaleis van te maken. De eerste steen voor een ingrijpende verbouwing werd gelegd in 1765.

De bewoners

Het echtpaar Van de Perre-Van den Brande stierf kinderloos en het huis kwam bij testament in bezit van het echtpaar Johan Hendrik Schorer (1760-1822) en Johanna Maria van den Brande (1773-1828) met een gezin van negen kinderen.
De erven Schorer verkochten het pand aan het Rijk, dat er in 1838 de rechtbank in huisvestte.
Na het vertrek van de rechtbank uit het Van de Perrehuis werd het gebouw half jaren negentig bestemd tot nieuwe huisvesting van het Rijksarchief in Zeeland en later de gemeentearchieven van Middelburg en Veere. De drie archiefdiensten fuseerden tot het Zeeuws Archief.
Naast het Van de Perrehuis werd een nieuw pand gebouwd met publieks- en depotruimten. In 2000 betrok het Zeeuws Archief het Van de Perrehuis en de nieuwbouw.

Druk

Er was veel publieksbelangstelling voor de rondleidingen door het Van de Perrehuis. Maar liefst 330 mensen genoten van de wandeling door de weelderige kamers en van de verhalen die de medewerkers vertelden. Na afloop van de rondleidingen kregen de bezoekers een tas met informatie mee.
Ook voor de unieke preview expositie van foto's uit de artmovie Keytone Serah, die op 16 september in première gaat bij het filmfestival Film by the Sea, was veel belangstelling, evenals voor de tentoonstelling Middelburg herbouwd - Façade 2012 over de wederopbouw van Middelburg na het bombardement op de stad op 17 mei 1940. Vooral de interactieve programma's op de multitouchfafel over Middelburg in de Tweede Wereldoorlog en daarna waren in trek bij zowel jongeren als ouderen.
We kunnen terugkijken op een geslaagde Open Monumentendag 2012!

Nagenieten

Wie nog eens wil nagenieten van al het moois dat in het Van de Perrehuis te zien was kan dat doen via het Pinterestboard van het Van de Perrehuis. Daarop staan prachtige foto's van het in- en exterieur en er is ook een filmpje te zien over het bijzondere planetarium dat in de ontvangsthal staat opgesteld.
Op de website van het Zeeuws Archief is meer achtergrondinformatie over het gebouw te vinden.

Door: Anneke van Waarden-Koets, educatie & exposities